Hospices de Beaujeu

12,50

Foodpairing met zachte kazen, Chavroux & biefstuk!

Beschrijving

100% gamay druifjes, aroma’s van zoethout en frisse smaken van lichte kruiden. De Hospice de Beaujeu bestaat al sinds 1240 en is uitgegroeid tot 80,5 hectare wijngaarden. Deze Gamay heeft dan ook een klassiek Bourgondisch karakter met veel fruitsmaken en houtachtige tonen.

http://wijnkanaal.be/?p=wijnblog_detail&id=125

Gamay druifjes?

“Gamay, een blauwe druif die soms wat paars oogt.De Gamay is een blauw druivenras dat voor de productie van wijn wordt gebruikt. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat dit ras een kruising is van de Franse Pinot noir en de Oostenrijkse, inheemse druif Heunisch Weiss. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog en ligt veelal tussen de 100 en 200 hectoliter.

Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. De Gamay betekende door de hoge opbrengsten een bedreiging voor de delicate en gevoelige Pinot noir. Om die reden, met als motivatie “schadelijk voor de gezondheid”, is de druif door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.

Vooral de bekende Beaujolais uit de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif gebruikt voor de rode wijnen van de Mâconnais, waar ze soms ook vermengd wordt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Bourgogne Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loire kan er ook met succes wijn van gemaakt worden, zij het op kleine schaal. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen.

In Zwitserland komt deze druif voor in de kantons Vaud, Valais en Genève en vormt daar samen met de Pinot noir de bekende rode wijn de “Dole”. De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, alsmede tonen van kersen en frambozen.

In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur.”

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hospices de Beaujeu” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *