Budureasca fumé chardonnay 

10,00

Perfect match bij asperges.

Uitverkocht

Beschrijving

Blend van Sauvignon Blanc 34% – Chardonnay 33% & Pinot Gris 33%.Origineel maar toch een perfecte balans te vinden tussen (droog) hout en aciditeit. De naam Fumé komt van het gerookte aroma van de houten vaten waar de wijn in gefermenteerd wordt. Deze wijn is één van de populairste wijnen van Budureasca (Roemenië). Awardwinner : Bronze Medal award, Decanter 2017 .

 

“Dit wijnhuis is één van de grootste in de streek en ligt in het hart van de Dealu Mare regio naast een archeologische site aan de Budureasca vallei. De naam stamt uit de tijd van de Daciërs, die in Roemenië meer dan 2000 jaar geleden al wijn maakten. Onderzoek wees uit dat veel van de hedendaagse gebruikte wijntermen in het Roemeens hun oorsprong kennen in deze regio, wat toch wel aanduidt dat deze streek heel belangrijk geweest is voor de wijnbouw.

Een legende vertelt dat één van de leiders van de Daciërs, Burebista, op advies van zijn hogepriesters beslist had om alle wijnstokken in de streek te vernietigen. De kwaliteit van de wijnen die hier gemaakt werden, was immers zo bekend, dat de Daciërs vreesden voor invallen van andere volkeren, en op die manier wilden ze het gebied minder interessant maken voor buitenstaanders. (zie het gamma ‘Vine in Flames’, die van deze gebeurtenis afgeleid is).

Dit domein ligt op dezelfde breedtegraad als Bordeaux (Paralela 45°), op een hoogte van 175-400m. De beplante oppervlakte omvat ongeveer 280ha, waarvan maar liefst 250 ha volledig herplant werd in 2010. De meeste percelen komen voor in de bovenste helft van de heuvels.

Tot op heden werd er voor 12 miljoen EUR geïnvesteerd. De kelders (5200 m2 oppervlakte !) werden in 2003 geopend en zijn de nieuwste en grootste van de streek. Het hoofdgebouw zit voor ¾ volledig onder de grond om een constante temperatuur te garanderen.

Sedert 2007 woont en werkt de ‘Flying Winemaker’ Stephen Donnelly bij Budureasca Wineries. Donnelly verwierf internationale roem door wijnen te maken in gebieden zoals Engeland, Hongarije, India en Zuid Afrika. Zijn vakmanschap leverde al verschillende internationale prijzen op.

Hij weet als geen ander dat ieder gebied en regio zijn eigen karakter en troeven heeft, en hij heeft het unieke talent om de wijnen van de ‘oude wereld’ te combineren met de ‘nieuwe wereld’ stijlen. Bovendien is er een soort van microklimaat aanwezig waarin vooral de blauwe druiven zeer goed gedijen.

Niettegenstaande de nadruk ligt op de excellente rode wijnen, met hun levendige kleur, fijne tannines en complexe karakter, worden er ook witte wijnen gemaakt die zeker niet minderwaardig zijn qua kwaliteit. De aromatische Tamaioasa Romaneasca & de Muscat Ottonel zijn uitstekend, mede door de gunstige ligging, de terroir en de vele uren zon.”

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Budureasca fumé chardonnay ” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *