Croque-Michotte Saint-Emilion

23,50

Serveer deze wijn tussen de 16 en 18°C. Combo met vooral champignons en truffel, want dit komt terug in de neus. Maar ook geroosterd rood vlees met truffelsaus is perfect! (vooral rund)

Beschrijving

Een populair wijntje uit Bordeaux (13% vol), het chateau heeft een eigendom van 14ha wijngaarden, gem leeftijd 52 jaar. Dit chateau is een voorloper op het gebied van biologisch geteelde druiven. Deze Saint-Emilion Grand Cru draagt het label Vin Biologique. Blend van cabernet franc & sauvignon met merlot. Qua kleur is ze purper, aroma’s van kruiden en rokerig! In de mond vooral rijp fruit, vol met lange afdronk.

“De naam Croque Michotte verwijst naar een pleisterplaats, waar pelgrims voor een broodje terecht konden.”

https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/zo-verschilt-biowijn-van-conventionele-wijn/article-normal-577473.html

Zeg niet zomaar wijn tegen biowijn. De biologische productie en verwerking ervan is onderhevig aan strenge regels. Hoofdingrediënten van het edele vocht zijn kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest.

Ook de vinificatie, het proces van sap tot wijn, gebeurt met de grootste zorg: smaak-, geur- of kleurstoffen zijn volledig uit den boze, net als suikers, zuren of tannines. De wettelijke toegestane toevoeging van sulfiet is veel beperkter dan in gangbare wijnen, zowel voor rode, als voor witte en roséwijn. Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.

Hoe vertaalt zich dat allemaal in de smaak van biowijn? En is biowijn ook echt beter en gezonder? We vroegen het aan wijnsommelier Vincent De Coninck, tevens mede-eigenaar van wijnimportbedrijf Biodyvino in Aartselaar.

‘Biowijnen hebben geen apart karakter, veel hangt uiteraard af van de wijnbouwer. Wat wel is: ze proeven eerlijker en gebalanceerder’, zo meent hij. Om zicht te hebben op het verhaal van biowijn, neemt De Coninck ons mee naar het begin van het verhaal: ‘Biowijnen zijn inderdaad wijnen op basis van druiven die biologisch geteeld zijn, in wijngaarden waar geen chemische pesticiden en herbiciden aan te pas komen. Maar dat betekent niet dat biologische wijn volledig zonder toevoegingen wordt gemaakt in het hele proces. Zo worden in de wijnkelder, tijdens het wijnmaken, wel degelijk sulfieten (doch in beperktere mate dan in conventionele wijnen) toegevoegd, voor een ontsmettende en anti-oxiderende werking. Om bijvoorbeeld de kritische fase waarbij de sappen worden omgezet in alcohol te beschermen.’

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Croque-Michotte Saint-Emilion” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *